Ölands besöksguide för turistinformation

Ladda ner vår app!

App Store Google Play
Nyhet! Läs vårt
magasin

Om Öland

Öland har flest soltimmar i Sverige och kallas inte för inte för solens och vindarnas ö. Men här finns långt mer att hämta än sol och bad! Många fornminnen finns att utforska för både ung och gammal, och är du intresserad av kultur och gedigen mattradition har du verkligen kommit rätt. Ölands konsthall VIDA anordnar flertalet spektakulära konstutställningar och firar i år sitt 10-års jubileum. För barnen kan ett besök på Ölands Djurpark vara som gjutet, eller om fågelintresset är störst i familjen får ni ert lystmäte stillat på Ottenby Fågelstation. Oavsett vad du brinner för kan du vara säker på att finna det på Öland!

Fakta

  • Yta 1347 km²
  • Befolkning ca 25.000
  • Landskapsblomma är Ölandssolvända
  • Landskapsdjur är Näktergal
  • Sveriges minsta landskap
  • Ölandsbron invigdes 1972
  • Här finns ca 13.600 fornlämningar
  • Alla svenska bruna bönor odlas på Öland
  • Långe Jan är Sveriges högsta fyr och finns på Ölands södra udde
  • Området Alvaret på södra Öland är med på UNESCOs världsarvslista

Boende

Det finns flera former av boende på Öland, från plånboksvänliga bed & breakfasts till havsnära lyxhotell av högsta standard. Här finns även ett brett urval av campingplatser och vandrarhem, se mer i vår BO guide!

Kommuner

Öland har ingått i Kalmars län sedan 1634 och består av sydliga Mörbylånga kommun och nordliga Borgholms kommun. Dessa två verkar inom Ölands kommunalförbund. Mellan 1819 till 1826 hade Öland en egen landshövning men övergick sedan återigen till Kalmars län.

Färjestaden

Färjestaden tillhör Mörbylånga kommun, och är Ölands största ort. Det är hit du kommer när du tar Ölandsbron från Kalmar och fastlandet. Här ligger utflyktsmål som Ölands Djurpark, Ölands Köpstad samt flertalet högklassiga golfbanor.

www.morbylanga.se

Borgholm

Ölands populäraste sommarort grundades redan 1816. Sommartid växer befolkningen till 300.000 boende tack vare stadens mysiga natur, historiska omgivningar, kända sevärdheter och långa sandstränder. Dagliga bussar till Stockholm och fastlandet gör att Borgholm är en livlig och välbesökt stad året runt och har massa intressanta arrangemang och sevärdheter att bjuda på.

www.borgholm.se

Kalmarsund

Farleden mellan Sveriges fastland och Öland heter Kalmarsund. Här över går Ölandsbron med sina 6072 meter.

Kända Ölänningar

Det kommer många kända och folkkära svenskar från Öland! Däribland Lill Lindfors, Per Ekström, Nanne Bergstrand, Barbro Lindgren, Carl Malmsten, William Nording, Bertil Palm, Lennart Sjögren, Erik Johan Stagnelius, Johan Theorin och sist men inte minst Stellan Skarsgård som har bott på Öland en del av sitt liv.